Waarom Platina nu een prachtig alternatief is voor witgoud

Ons wordt regelmatig gevraagd wat nu eigenlijk het verschil is tussen witgoud en platina. Deze materialen lijken namelijk enorm op elkaar. Wij van Circles begrijpen die verwarring en willen hier graag wat meer duidelijkheid in scheppen. We bespreken daarom kort wat de verschillen zijn en hopen u zo een kijkje te geven in onze wereld, de wereld van edelmetalen.

Platina Trouwringen - collectie Circles Trouwringen - Zwijndrecht

Alvast inspiratie opdoen? Vraag de brochure aan!

 Wat is witgoud?

Veel mensen weten niet dat witgoud van nature niet bestaat. Anders gezegd: het komt van nature niet voor in onze aardkorst. Witgoud wordt gemaakt door geelgoud te mixen (legeren) met een een kostbaar witmetaal zoals bijvoorbeeld palladium of zilver. Tenslotte wordt er een coating aangebracht (rodineren) van rhodium en het witgoud voorziet van zijn prachtige glans.

 

Witgouden verlovingsring met diamant van 0.30ct-collectie Circles Trouw-en Verlovingsringen-078-6200966

Waarom wordt witgoud gelegeerd (ofwel gemixt) met andere metalen?

Platina trouwringen - Circles Trouwringen - Zwijndrecht

De reden hiervoor ligt in het feit dat goud als metaal ontzettend zacht is. Als we puur goud zouden gebruiken voor het vervaardigen van onze sieraden zou alles binnen de kortste keren vervormen. Dat is natuurlijk niet gewenst, een sieraad moet vooral zo lang mogelijk zijn originele vorm behouden. Daarom wordt zowel geel- als witgoud gemixt met witmetalen die een harde legering hebben zoals palladium of zilver dat hebben. Witgoud heeft van origine een zachtgrijze kleur, maar wenst u een écht spierwitte ring aan te schaffen dan kan deze gerodineerd worden. Dit wil zeggen dat het sieraad wordt voorzien van een laagje hard rodium (dat overigens ook onder de edelmetalen valt).

Hoe weet ik hoeveel écht goud er in mijn gouden sieraden zit?

Iedereen heeft weleens van het begrip “karaat” gehoord, het wordt vaak aangeduid met de letter “K”. Deze maatstaaf geeft de puurheid van een bepaald stuk goud aan. Met andere woorden: het geeft aan hoeveel goud er in een bepaald sieraad verwerkt is.

Het aantal karaat wordt weergegeven op een schaal van 1 tot 24 waarbij 24 karaat (oftewel 24K) het maximum is en staat voor puur goud. We weten inmiddels dat puur goud als sieraad erg zacht is en dat het dus nog bewerkt zal moeten worden. We weten inmiddels ook dat hiervoor kostbare witmetalen voor worden gebruikt zoals palladium of zilver.

Keurmerken goud - Circles Trouwringen - Zwijndrecht

We noemen hieronder het meest voorkomend aantal karaat waarbij we steeds aangeven hoeveel procent puur goud erin zit.

  • 9K Bevat 37,5% puur goud
  • 14K Bevat 58% puur goud
  • 18K Bevat 75% puur goud

Koopt u een gouden sierraad dan vindt u in de ring het goudmerk wat erdoor de waarborg is ingeslagen. Twijfelt u hierover dan is het mogelijk uw voorwerp te laten keuren of testen door de goudsmid.

Wat is platina?

Trouwringen platina bol model gezet met diamant van 0,06ct - Circles Trouwringen - 078-6200966

Platina is een edelmetaal dat voorkomt in onze aardbol. Het metaal is niet alleen een stuk zeldzamer dan goud, het is ook veel zwaarder en harder. Omdat platina zo hard is, kan het worden gebruikt in een hogere mate van puurheid dan bijvoorbeeld bij goud het geval is. Let wel, die puurheid kan oplopen tot maar liefst 95%! Dit wetende zal het u niet verbazen dat sieraden gemaakt van platina een stuk duurder zijn dan sieraden gemaakt van goud.

Platina, dat is toch geheel krasbestendig?

Veel mensen denken dat platina krasbestendig is. Dat is in een bepaald opzicht wel waar maar niet helemaal. Als we met krassen het kwijtraken van hele kleine deeltjes bedoelen dan is dit metaal hier inderdaad tegen bestand. Platina kan echter minuscule bobbeltjes en krasjes krijgen op de oppervlakte waardoor het dus nooit krasvrij zal blijven. Vergeet niet: krasvrij en krasbestendig zijn twee geheel verschillende termen

 

Witgoud versus platina - trouwringen met 4 diamanten van in totaal 0.06 ct - Circles Trouwringen

Platina’s patina

Platina - roodgoud met ijsmattering - Circles Trouwringen - Zwijndrecht

Een sieraad vervaardigt van platina kan gepolijst (glimmend) of in verschillende matteringen (denk aan mat, ijsmat, hamerslag, zandmat of gesatineerd) geleverd worden. Het woord patina is een algemene term waarmee aangeduid wordt dat een bepaald object uitstraalt de “tand des tijds” te hebben doorstaan. U heeft de link misschien zelf al gelegd: met platina’s patina wordt bedoeld dat een sieraad dat gemaakt is van platina een gedragen uitstraling heeft doordat het sieraad lang gedragen is.

Circles biedt naast platina sieraden ook sieraden aan die gemaakt zijn van het zogeheten “River Platina”. Reguliere platina sieraden hebben een zachtgrijze gloed daar waar de sieraden van River Platina spierwit zijn. Witter dan gerodineerde sieraden van witgoud maar met de (zware en harde) eigenschappen van reguliere platina. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u graag naar de blog op onze website.

Circles helpt u graag bij het maken van de juiste keuze!

We weten inmiddels dat witgoud een mix is van goud met een ander edelmetaal, o.a. palladium of zilver. Platina daarentegen komt van nature in de aardbol voor, is een stuk zeldzamer dan goud en is veel harder en sterker. Platina is dan ook duurder dan goud, alhoewel wij hier graag aan toe willen voegen dat platina een aanzienlijke hogere duurzaamheid heeft, doordat het vele malen harder is dan goud gaat het veel langer mee. Bovendien is de prijs van 18 karaat witgoud momenteel gelijk aan die van Platina, een reden om dan toch maar voor de laatste optie te kiezen! Circles legt alles graag nog eens aan u uit wanneer u langskomt in onze winkel. Zo komen we gezamenlijk tot een passende keuze en zal uw sieraad worden gemaakt van het materiaal dat het beste bij u past.

Trouwringen en diamant - Circles Trouwringen

Wellicht vind je dit ook interessant!

TOP