Circles Trouwringen

Goud in trouwringen

Goud in trouwringen, een scheikundig element met symbool Au en atoomnummer 79. Het is een geel metalliek overgangsmetaal en wordt al sinds de stroomculturen (Nabije Oosten van 3500 v.Chr. tot 800 v.Chr.) zeer gewaardeerd. Goud is roestvrij, daarom wordt goud soms “de koning der metalen” genoemd.

Sfeerbeeld trouwpaar website Circles Trouwringen

” Als je samen de taal van de liefde spreekt, verwoorden ringen je gevoelens.”

Circles trouwringen

De eigenschappen van goud in trouwringen

Zuiver goud behoort tot de edelmetalen en is een dicht maar zacht metaal, net iets harder dan zink. Voordat goud gebruikt kan worden in trouwringen, moet het gezuiverd worden. Voor de meeste doeleinden wordt het goud gelegeerd met andere materialen om het materiaal harder te maken. De zuiverheid van goud voor sieraden wordt gemeten in karaat: zuiver goud is 24 karaat. Veel voorkomende zuiverheidsgraden in Nederland zijn 14 karaat (58,3% puur goud), 18 karaat (75% puur goud) en 22 karaat (91,7% puur goud). Een ezelsbruggetje is om 1 karaat als 4% zuiver goud te benaderen. Bij Circles trouwringen hebben wij gouden ringen leverbaar in 9, 14, 18 en 22 karaat.

Goud wordt al lange tijd als waardevol metaal gezien. In Egyptische hiërogliefen van de 26e eeuw v.Chr. wordt al melding gemaakt van goud als betaalmiddel. Tot ongeveer halverwege de 20e eeuw na Chr. werd goud nog veelvuldig gebruikt voor het maken van munten.

In de oudheid stond het goud niet alleen bekend als waardevol, maar ging er ook magie van uit en stond het symbool voor zuiverheid. Alchemisten zijn lange tijd op zoek geweest naar de steen der wijzen om andere materialen te transformeren in goud. Dat zij daar nooit in zijn geslaagd, is vanuit de huidige inzichten over de opbouw van atomen goed te verklaren. In de 19e eeuw zijn vooral in de Verenigde Staten en Australië veel goud ronnen ontdekt, hetgeen de goldrushes, of goudkoorts tot gevolg had. Het symbool van goud Au is de afkorting van het Latijnse aurum.

Trouwringen Fischer-roségoud met keramiek-Circles Trouwringen

De toepassingen

Als zuiver metaal is goud vrijwel onbruikbaar voor industriële toepassingen. Dit komt omdat goud van zichzelf erg zacht is. In plaats daarvan wordt goud veelvuldig gebruikt in legeringen omdat het element over uitstekende elektrische eigenschappen beschikt en zeer corrosiebestendig is. Sinds de 20e eeuw is het praktisch onmisbaar in de industrie. Circles gebruikt goud bij het maken van trouwringen en sieraden, waarbij keuze is uit de kleuren geel, wit, rood of rosé. Goud is van nature geel, witgoud wordt gemaakt door de toevoeging van palladium, waardoor de ringen wit en ook erg hard worden.

Meer toepassingen zijn:

Kwalitatief hoogwaardige elektrische schakelaars en connectoren.
In de ruimtevaart als coating voor kunstmanen omdat goud ultraviolette straling goed reflecteert.
Hoewel het veelal is vervangen door andere metalen, wordt in sommige monetaire stelsels goud (nog) gebruikt voor muntgeld.
In veel elektronische componenten wordt goud gebruikt.
De radioactieve isotoop 195Au wordt gebruikt bij kankeronderzoek.
Het dekken van papier- en muntgeld (zilver wordt daarbij ook gebruikt).
In de geschiedenis van de mens was het vanwege zijn glans en schaarsheid altijd een symbool van weelde.
Huishoudelijke voorwerpen werden dan ook soms van goud gemaakt of verguld. Hetzelfde gold voor kunstwerken.
De mooie glans en de goede corrosiebestendigheid maken het een gewild metaal voor sieraden. 80% van al het goud wordt hiervoor gebruikt.
Borduurwerk met gouddraad, eigenlijk slagmetaal.
Kronen in de tandheelkunde
Kunst- en gebruiksvoorwerpen zoals klokken en kandelaars werden in het verleden verguld door dampen van in kwik opgelost goud (amalgaam) op het voorwerp te blazen, waarbij het kwik verdampte en het goud in een dunne laag neersloeg. Dit is niet meer toegestaan door de ernstige giftigheid van deze dampen.

Opmerkelijke eigenschappen van goud

Metallisch goud heeft een gele glanzende kleur. Zeer fijn verdeeld kan het ook andere kleuren zoals zwart of donkerpaars aannemen. Van alle bekende metalen die bij kamertemperatuur vast zijn, is goud, naast lood, het makkelijkst te buigen en te vervormen materiaal.

Een blokje van 1 gram kan worden geplet en gewalst tot een plaat bladgoud met een oppervlakte van 1 vierkante meter. Bladgoud kan gelijmd worden op voorwerpen waardoor ze verguld worden. Het is tevens mogelijk om goud door middel van electrolyse op voorwerpen aan te brengen.

Het is een zeer goede elektrische en thermische geleider en vrijwel inert. Hiernaast is goud bijzonder zwaar; het weegt ca. tweemaal zoveel als lood.

Fischer trouwringen geelgoud met keramiek en diamant-collectie Circles Trouwringen in zwijndrecht

Goud en chemie 

Goud staat bekend als een inert edelmetaal dat weinig reactiviteit vertoont. Het reageert bijvoorbeeld niet met zuurstof. Toch zijn er redelijk wat goudverbindingen bekend zoals goudhalogeniden en goudchalcogeniden. Het metaal is oplosbaar in koningswater waarbij het een AuCl4-ion vormt.

Met zwaardere elementen, zoals telluur, is de reactiviteit zelfs vrij groot. Calaveriet (goudtelluride) is een mineraal en gouderts.

Goud vormt in de regel verbindingen met een oxidatiegetal +1 of +3. Er is echter ook een klein aantal verbindingen waarin het zelf als oxidator optreedt en oxidatiegetal -1 aanneemt, de auriden.

De verschijningsvorm

Door de relatieve inertheid komt goud veelal in ongebonden vorm in de natuur voor. Soms wordt het in grote hoeveelheden aangetroffen, maar meestal komt het voor als spore-element in mineralen. In vrijwel de gehele aardkorst komt goud in zeer lage concentraties voor in de mineralen petziet, calaveriet en sylvaniet.

De hoeveelheden zijn echter voor commerciële winning volstrekt onrendabel. De hoogste concentraties worden sinds 1880 gevonden in Zuid-Afrika, zo’n tweederde van de gehele wereldproductie is uit dat land afkomstig. Andere grote goudmijnen bevinden zich in Nevada en South Dakota in de Verenigde Staten.

Bij de belangrijkste goud producerende landen horen (in 2001) ook Australië, Indonesië en Volksrepubliek China. Ongeveer twee derde van de winning gebeurt in open mijnen (dagbouw) en geeft grote hoeveelheden afval. Voor het goud van een ring van 10 gram met een gehalte van 18 karaat ontstaat 18000 kilogram afval.

Twee bekende goudwinningsmethoden gebruiken het giftige natriumcyanide en eveneens giftige kwik door het goud eerst op te lossen volgens:

4 Au + 8 NaCN + O2 + 2 H2O → 4 NaAu(CN)2 + 4 NaOH.

Vooral vroeger werd kwik gebruikt omdat goud daarin oplost (goud-kwik amalgaam).Gewoonlijk komt goud voor als fijne korrels, verspreid in een gesteente. Om zichtbaar te zijn voor het blote oog moet de verhouding goud in gouderts meer dan 30 mg/kg (30 ppm) bedragen. Voor de meeste goudmijnen betekent dit dat het goud in het erts niet zichtbaar is.

Goud is al aanwezig op aarde sinds het ontstaan van de planeet zelf, maar het is niet gevormd op aarde omdat voor de productie ervan fusiereacties nodig zijn. Zulke reacties vinden plaats in de kern van sterren waar zich waterstof bevindt. Door de immense zwaartekracht worden deze deeltjes op elkaar ingedrukt.

Hierdoor treden er fusiereacties op waarbij waterstof (H) omgezet wordt in helium (He). Helium zelf wordt op den duur omgezet in koolstof door specifieke kernfusiereacties. Als een ster voldoende zwaar is kunnen nog andere reacties plaatsvinden waarbij onder meer het zware metaal goud gevormd wordt.

Dit proces gebeurt vrijwel aan het einde van de levensduur van een ster waarbij de ster afkoelt en de druk in de kern toeneemt. Uiteindelijk implodeert de ster onder zijn eigen gewicht tot een supernova waarbij de buitenste lagen van de ster, en dus ook het goud, worden weggeblazen. Dit gebeurt met eventuele kernreacties waarbij ook nog goud wordt gevormd.

Gerstner trouwringen geelgoud-Circles Trouwringen-Zwijndrecht

Toxicologie en de veiligheid van goud

Voor het menselijk lichaam is zuiver goud onschadelijk en de meeste goudverbindingen zijn niet bijzonder giftig. Lever- en nierbeschadigingen, dermatitis en colitis kunnen echter ontstaan bij relatief hoge doses goudverbindingen (in de orde van grootte van wekelijks enkele tienden van een gram) zoals nodig bij de behandeling van reumatoïde artritis.

Soms met dodelijke afloop.Colloïdaal goud kan worden opgenomen door zogenaamde macrofagen, cellen die een belangrijke rol spelen bij het op gang houden van ontstekingsprocessen (zoals bij reuma), waarna deze worden gedood (en de ontsteking wordt geremd). Hiertoe wordt dit goud veelal geïnjecteerd in patiënten (omdat hoge doses nodig zijn voor effect).

Verder kan goud (als zogeheten spore-element) een belangrijke positieve rol spelen voor allerlei enzymatische processen; en dit kan waarschijnlijk optreden bij lage hoeveelheden in lichaam. Het menselijk lichaam (bij een gewicht van 70 kg) bevat van nature ca. 0,2 mg goud.

Handel en beleggen in goud

Goudprijs per ounce van 1960 tot 2011 in dollars:

Op de internationale goederenmarkten wordt de goudprijs uitgedrukt in Amerikaanse dollars per troy ounce, dat is iets meer dan 31,1 gram. In 1980 bereikte de goudprijs een record van 887 dollar per troy ounce. In 2011 bereikte de goudprijs een nieuw record van 1900 dollar per troy ounce.

Sinds de top van 1980 heeft het goud in een zogenoemde ‘bear market’ gezeten. Na de grote inflatie van eind jaren zeventig en begin jaren tachtig steeg de prijs van goud naar een recordhoogte van maar liefst $887 per ounce ($2400 per ounce wanneer we inflatiecorrectie toepassen).

Toen deze periode achter de rug was daalde de goudprijs naar een dieptepunt van $254 per ounce in 2001, om vervolgens aan een ongekende klim te beginnen. Deze klim is te wijten aan het feit dat wereldwijd bij de grote investeerders en economen duidelijk werd dat de Verenigde Staten zich diep in de schulden aan het steken was en deze financierde via hun eigen valuta via de FED. Hierdoor is te merken dat er een toevlucht is naar fysiek goud.

Beleggingsgoud wordt geleverd in munten, zoals de krugerrand, of in baarvorm. De toevlucht is versterkt door de eurocrisis.

Nog vragen over goud of de actuele goudprijs? Neem dan contactmet ons op, we staan je graag te woord!

Trouwringen Signs of Love-Ruesch-collectie Circles Trouwringen-Zwijndrecht

Meer weten over trouwringen?

U gaat trouwen en wilt meer weten over goud in trouwringen, wat zijn de mogelijkheden? 14, 18, 20 of 24 karaat? Geel-, wit-, rood-, rosé- of roodgoud of een combinatie van deze edelmetalen. Kom voor een gedegen en eerlijk advies naar Circles. Wij zullen in een gesprek met u alles bespreken, wat er wel en niet kan, kwaliteit en prijzen. En dat u in uw zoektocht geen Appels met peren moet gaan vergelijken.

Wij zijn gevestigd aan het Veerplein No.14 in Zwijndrecht. Een unieke plek aan de Oude Maas!

U bent van harte welkom!

Herma en Wilfried de Nobel

Herma en Wilfried-eigenaren Circles Trouwringen
Sfeerbeeld bruidspaar site Circles Trouwringen
Sfeerbeeld trouwringen website van Circles Trouwringen
Sfeerbeeld bruidspaar Circles website
Sfeerbeeld website Circles trouwring
Sfeerbeeld trouwpaar website Circles Trouwringen