Circles Trouwringen

Chinees huwelijk

Onder een Chinees huwelijk wordt een huwelijk bedoeld dat verloopt volgens traditionele Chinese gewoontes en gebruiken. Het is ook meestal verbonden aan rituelen van traditioneel geloof, namelijk voorouderverering. Vroeger bestond in China heel vaak het gebruik van uithuwelijking waarbij huwelijken door families werden gepland en geregeld. Hierbij bestond geen “ik kies mijn eigen liefde”. Ook waren rijke mannen meestal niet monogaam en trouwden ze meer dan één vrouw. De eerste vrouw was de belangrijkste vrouw en onderhield de hele familie. De andere vrouwen bezaten een lagere positie en werden vooral beschouwd als werksters in het huis. Soms had de man een favoriete, waardoor er wel eens veel gekibbel en geruzie was tussen de vrouwen onderling.

Het communistische China stelt de gelijkheid tussen man en vrouw voorop en verbiedt dan ook discriminatie van de vrouw. Hierdoor is het tevens verboden voor mannen om met meer dan één vrouw te trouwen. In het voormalige Engelse Hongkong was het hebben van meerdere vrouwen (concubines) legaal tot begin jaren zeventig van de twintigste eeuw. Vóór de oprichting van de Volksrepubliek was trouwen op je zestiende (als jongen) of elfde (als meisje) heel normaal.

Sfeerbeeld trouwpaar website Circles Trouwringen

” Als je samen de taal van de liefde spreekt, verwoorden ringen je gevoelens.”

Chinees huwelijk

Symbolen

Volgens overlevering van tradities van de Chinese cultuur staat de kleur rood voor geluk en wordt daarom vaak gebruikt bij Chinees nieuwjaar, verjaardag, huwelijk en geboorte. Het Chinese karakter “dubbel geluk” wordt vaak gebruikt om geluk te wensen aan het echtpaar en staat daarom ook op vele muren en deuren van gebouwen waarin het huwelijk gevierd wordt. In Chinese restaurants herkent men ze op de muur, doordat er een feniks en draak omheen staat.

Hoewel elke streek in China haar eigen huwelijkstradities kent, worden de onderstaande twee tradities door bijna alle Chinezen in ere gehouden:

De theeceremonie, ook wel xinliangcha. De ouders van de echtgenoot krijgen hierbij een kopje thee van de echtgenote, daarop krijgt de echtgenote de goedkeuring van de ouders en hongbao;
Het huwelijksbanket. Hierbij worden alle vrienden van de vader van zowel echtgenoot als echtgenote in een restaurant uitgenodigd.
Voor de oprichting van de Volksrepubliek waren er nog veel andere huwelijkstradities, die nu steeds minder worden gevolgd.

Een paar hiervan zijn:

Baicitang: de man en zijn vrouw branden wierook in de citang voor de voorouders van de echtgenoot;
Het dragen van traditionele Chinese huwelijkskleding;
Zitten in een huwelijksstoel: soort cabine met twee stokken aan de zijkanten die door twee mensen wordt opgetild;
Inhuur van traditionele Chinese muzikanten die de hele dag muziek spelen.

Traditioneel Chinees huwelijk-Circles Trouwringen
Sfeerbeeld bruidspaar site Circles Trouwringen
Sfeerbeeld trouwringen website van Circles Trouwringen
Sfeerbeeld bruidspaar Circles website
Sfeerbeeld website Circles trouwring
Sfeerbeeld trouwpaar website Circles Trouwringen