Trouwringen links of rechts?

Deze vraag krijgen wij vaak van klanten, waar dient de trouwring gedragen te worden, links of rechts? Meestal vraag ik dan of zij aan een geloof zijn gebonden, want dan zijn er namelijk zeker regels te noemen. Het is namelijk zo dat het uitwisselen van de ringen een vast onderdeel is van de huwelijksplechtigheid.

Trouwringen links of rechts - Circles Trouwringen

Katholiek of Protestants

In de Katholieke kerk is dit zelfs een verplicht onderdeel van de inzegening. In het Katholieke geloof wordt de trouwring aan de ringvinger van de linkerhand gedragen. Na de reformatie werden de trouwringen als ongepaste ijdelheid gezien onder invloed van het Calvinisme.

De Katholieken bleven doorgaan met het inzegenen van de trouwringen. Daar in tegen hadden de Protestanten de trouwring afgezworen. In de 19e eeuw pas voerden de protestanten het gebruik van de trouwring weer in omdat zij zich bewust werden van de symbolische betekenis hiervan.

Om zich af te zetten tegen de links dragende Katholieken kozen de Protestanten voor de rechtervinger. Zo kan je dus zien of iemand van Katholieke of Protestantse huize komt.

Trouwringeen links of rechts - Circles

Niet aan een geloof gebonden?

Meer dan vroeger is er natuurlijk ook een grote groep mensen die niet aan een geloof gebonden zijn. En ja, waar kies je dan voor? De opties trouwringen links of rechts blijven natuurlijk hetzelfde, maar wellicht dat de onderstaande overwegingen je helpen een keuze in draaghand te maken:

Één van de verhalen die met betrekking tot dit onderwerp zeker genoemd mag worden, is dat de ring links gedragen moet worden omdat deze ringvinger volgens het oude volksgeloof in verbinding stond met het hart. Sommigen kiezen daarom voor de linkerhand: deze is immers het dichts bij je hart.

Wellicht minder romantisch, maar wel praktisch: ben je links of rechtshandig? Je kunt je voorstellen dat wanneer je de ring aan de dominante hand draagt, deze eerder beschadigd. Aan de andere kant is het zo dat als je hem aan de dominante hand draagt hij wel meer in het zicht is, en iedereen dus ziet dat je getrouwd bent.

Dit zijn zo’n beetje de Nederlandse overwegingen, overpeins deze en maak de voor jullie geschikte keuze!

Op zoek naar trouwringen?

Zijn jullie op zoek naar een trouwring specialist die antwoord op al jullie vragen heeft en een ongekend groot assortiment? Kom dan eens geheel vrijblijvend langs bij Circles Trouwringen in Zwijndrecht. Wij hebben een ongekend groot assortiment trouwringen in huis, of gebruik de mogelijkheid om zelf de trouwringen samen te stellen in onze trouwring configurator met zijn vele mogelijkheden. Hebben jullie zelf een idee of ontwerp? Geen probleem, onze goudsmid kan dit voor jullie realiseren!

Zijn er nog vragen over het dragen van de trouwringen links of rechts? Neem dan contact met ons op, we staan je graag te woord!

TOP