Circles Trouwringen
Geschiedenis trouwringen
Een trouwring is een sieraad dat men om met name de ringvinger draagt. De ring heeft in relatie tot het huwelijk of vergelijkbare relaties een sterk symbolische betekenis. Het feit dat een ring geen begin en geen einde heeft, draagt ongetwijfeld aan deze betekenis bij.
” Als je samen de taal van de liefde spreekt, verwoorden ringen je gevoelens.”
Circles trouwringen
Gewoonte in Nederland
Het uitwisselen van de ringen is al eeuwen een vast onderdeel van de huwelijksplechtigheid in de geschiedenis van het huwelijk. In de Katholieke Kerk is dit zelfs een verplicht onderdeel van de huwelijksinzegening. De ring werd om de ringvinger van de linkerhand gedragen.
Na de reformatie werden de trouwringen als ongepaste ijdelheid gezien onder invloed van het Calvinisme. Terwijl de Katholieken door bleven gaan met het inzegenen van trouwringen, hadden de Protestanten de trouwring afgezworen.
Pas in de negentiende eeuw voerden de Protestanten het gebruik van de trouwring weer in, toen zij zich bewust werden van de symbolische betekenis van de ring. Maar helemaal meegaan met de Katholieke gewoontes wilden ze niet. Om zich af te zetten tegen de ‘linksdragende’ Katholieken, kozen de Protestanten voor de rechtervinger.
Hierdoor kan men in Nederland vaak zien of iemand (van huis uit) Katholiek of Protestants is. De niet- of andersgelovigen dragen de ring nu vaak, naar Amerikaans gebruik, aan de rechterhand.
Trouwringen worden meestal gemaakt van goud, zowel wit, geel, rood of rosé. Bij Circles is het ook mogelijk de ringen in zilver, palladium, platina of zilver-palladium te laten maken. Allemaal mooie legeringen met verschillende prijskaartjes.

Vlaanderen
In Vlaanderen draagt men de trouwring in West- en Oost-Vlaanderen links, in Antwerpen en Brabant rechts, terwijl het in Limburg verschilt per gebied
Gewoonten elders
In Noord-Amerika en Zuid-Afrika dragen de meeste gehuwden hun trouwring aan hun linker ringvinger, los van het feit of zij wel of niet Katholiek zijn. Oosters-orthodoxen dragen hun trouwring altijd aan de rechter ringvinger; een gebruik dat ook geldt in de Duitstalige landen en Chili. Tijdens een joods huwelijk wordt de trouwring om de rechterwijsvinger van de bruid geschoven. Nadien plaatst de bruid de trouwring meestal om haar linker ringvinger.

Volksgeloof rondom de trouwring
Rond de trouwring bestaan een aantal volksgeloven:
De trouwring moet permanent worden gedragen.
Als een vrouw haar trouwring verliest, dan zal ze ook haar man verliezen.
Als de trouwring breekt, zullen man en vrouw vroeg komen te overlijden.
Door de trouwring op een wrat te leggen en daarna met een doorn van de kruisbes te prikken, kan men van wratten afkomen.
Met een geleende trouwring kan een ongehuwde vrouw voorspellen of ze wel of niet gaat trouwen in de toekomst.
Meer vragen over trouwringen?
Dit waren wat wetenswaardigheden rondom het huwelijk. Heeft u meer vragen over trouwringen? Zoals wat zijn de mogelijkheden van legeringen, maten, kleuren goud, legeringen en eigen ontwerp? Neemt u dan contact op of maak een afspraak bij Circles trouwringen. Wij helpen u met een deskundig advies. U vindt ons op een mooie plek aan het water in Zwijndrecht. Veerplein No.14. Tel: 078-6200966.
U bent van harte welkom!
Herma en Wilfried de Nobel





